Zincir sapan, ağır, geniş ve biçimsiz yüklerin vinç ya da benzer kaldırma ekipmanları aracılığı ile kaldırılması işlemini gerçekleştiren ara aparatlardır. İstenilen uzunlukta ve kapasitede imal edildikleri gibi aynı halkadan çıkan her zincirin farklı ölçülerde olduğu özel yük kaldırma zincir sapanları operasyonları da olabiliyor. Bu hususta sapanlara takılan kısaltma aparatları sayesinde zincir sapanların boyları istenildiği gibi bakla bakla kısaltılabiliyor.
Hataların bulunabilmesi için öncelikle yazımızın altındaki doğru kullanım kılavuzundaki zincir sapanların doğru kullanım şekillerini incelememiz gerekiyor. Yapılan hataların en başında sapanlara, üretici bilgisi dahilinde olmayan ek aparatların montajı, zincirlerin bir ip gibi düğümlenmesi, kopan ya da çıkartılan zincir ekipmanlarının orjinal parçalar dışında civata, somun ve benzeri yük kaldırmaya doğrudan katılmaması gereken aparatlarla montajı ve gözlemlenin ve kontrolün yapılmaması gelmektedir. Unutmayın! Zincir sapanların kaldırdıkları yüklerin altında yeri geliyor insan çalışıyor ya da geziyor olabilir. Bu sebeple maliyet ne olursa olsun üreticiye danışmadan kesinlikle zincir sapanlara bu hususlarda dışarıdan müdahale etmeyiniz. Ayrıca belirtmek isteriz ki, uzun yıllar sektörde olmamız vesilesi ile bir çok yanlış kullanımla karşılaşıyoruz ve bunların başında zincir sapanların güvenli yüklerinin üstünde kullanıldığını görüyoruz. Zincir sapanları güvenli çalışma yüklerinin 4 katı üstüne kadar dayanıma sahiptirler fakat nominal çalışma yükünün üstünde kesinlikle kullanılmamalıdır. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz, son model spor bir araba aldınız ve araba saatte 400 kilometre hıza çıkabiliyor fakat bu sizin araba ile 400 kilometre hızda kullanmanız için geçerli bir sebep değildir. Otoyollarda hız sınırları 100 kilometre kadar düşüktür. Sapanlarda da bu şekilde bir mantık vardır. Kurallara uyulduğunda sorun yaşanmaz.
Öncelikle sapanların, firmadan geldiği gibi direk olarak orjinal hali ile kullanılması çok önemlidir. Eğer ekstra bir talep olur ise firmamız ile irtibata geçerek parçanın uygunluğu ve temini hususunda bizden onay alabilirsiniz.
Bu hususta ilgili normlara dayalı uluslararası açı yük tablosu mevcuttur. Bu tabloya zincir sapanlar menüsünden ulaşabilirsiniz. Bu tablodaki güvenli çalışma yükleri 4 katında test edilen ve en güvenli nasıl çalışılabilir testleri yapılan zincir sapanların yük tablolarıdır. Bu tabloya göre hareket edilmesi halinde uzun bir süre hiçbir sorun yaşamazsınız. Açılar 0 ile 45 derece arası ve 45 ile 60 derece arası ayrı ayrı kapasitelere sahiptirler. 60 derecenin üstünde bir açı ile kullanılması kesinlikle tehlikeli ve yasaktır.
Zincir sapanları, çelik halat sapanlara göre daha pahalıdır. Bunun sebebi ise zincirlerin metre fiyatlarının halatların metre fiyatlarına oranla daha yüksek olmasıdır. Zincir sapanların tercihlerinin en büyük sebebi çelik halat gibi saklanması zor ve katlandığında kırılmasından etkilenmedikleri içindir. Ayrıca zincir sapanları dışarıdan gelecek taş motoru gibi kesici aletlerin teması ve haddinden fazla yük vurulması dışında hiç bir etken etkilemez.
Güvenli ve Verimli Yük Taşıma Çözümü
Sınırlı Alanlarda Yüksek Verimlilik
Ağır Yüklerin Güvenli ve Verimli Taşınması
Deniz Kazalarında Hayat Kurtaran Güvenli Çözüm
Güvenli ve Verimli Yük Taşıma Çözümü
Ağır ve Uzun Yükler İçin Güvenli Çözüm
Güvenli ve Pratik Yük Taşıma Çözümü
Taşınabilir ve Güvenli Yük Kaldırma Çözümü
Yükseklerde Güvenli ve Verimli Çalışma Çözümü
Yükseklerde Güvenli ve Verimli Çalışma
Copyright ©2022 Platin Vinç ve Vinç Ekipmanları